Förändringar för fordons förmånsvärden

2022 väntar två nyheter för alla som hanterar förmånsbilar.

Den ena höjer förmånsvärdet för nya bilar och ger exempelvis högre skatt med 660 kronor i månaden för den anställde som kör en ny bil värd 400 000 kronor.

Den andra leder till att nybilspriset för miljöanpassade bilar sätts ned med ett fast belopp baserat på bilens tekniska lösning.

Mats Brockert, skatteexpert vid Srf konsulterna, konstaterar att man som lönekonsult och redovisningskonsult bör planera för att göra justeringar i sina löneprogram eller andra lönerutiner inför förändringarna som väntas träda i kraft 1 juli 2022.

– Förslaget som leder till högre förmånsvärden finns i en proposition från justitiedepartementet: Justerad beräkning av bilförmån (prop 2020/21:156), som riksdagen har antagit. Ambitionen sägs vara att göra det mer jämställt kostnadsmässigt att äga en bil i jämförelse med att köra en och betala förmånsvärde för det. Alltså att det blir mer neutralt mellan kontant inkomst och inkomst i form av bilförmån. Förslaget betyder högre skatt för den som kör förmånsbil.

Läs mer här:

https://www.tidningenkonsulten.se/artiklar/forandringar-for-fordons-formansvarden/

Producerad av Håkan Edvardsson, Reporter.se

Den här hemsidan använder kakor. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att kakor används.